7 de maig de 2008

LA LENTITUDFragments del llibre 'La lentitud' de Milan Kundera:

"Tots els polítics d’avui, segons en Pontevin, són una mica ballarins, i tots els ballarins es fiquen en política, encara que això, ben mirat, no hauria de fer que els confonguéssim. El ballarí es distingeix del polític ordinari en el fet que no desitja el poder, sinó la glòria; no desitja imposar el món tal o tal altra organització social (el deixa tan panxo, tot això), sinó ocupar l’escenari per fer-hi brillar el seu jo.

Per ocupar l’escenari cal fer-ne fora els altres. Per això cal tenir una tècnica de combat especial. Del combat que realitza el ballarí, en Pontevin en diu judo moral; el ballarí tira el guant al món sencer: ¿qui és capaç de mostrar-se més moral (més valent, més honest, més sincer, més disposat al sacrifici, més verídic) que ell? I domina totes les claus que li permeten posar l’altre en una situació moralment inferior.

Si un ballarí té la possibilitat d’entrar en el joc polític, rebutjarà ostensiblement totes les negociacions secretes (que són des de sempre, el terreny de joc de la veritable política) i les denunciarà com a mentideres, poc honestes, hipòcrites, brutes; farà proposicions en públic, en una estrada, cantant, ballant, i comminarà expressament els altres a seguir-lo en la seva acció; hi insisteixo: no pas discretament (per donar a l’altre temps de reflexionar, de discutir contrapropostes) sinó públicament, i si pot ser per sorpresa."

"Aquell que senti aversió pels ballarins i els vulgui denigrar toparà sempre amb un obstacle insuperable: la seva honestedat; perquè exposant-se constantment al públic, el ballarí es condemna a ser irreprotxable; no ha fet, com Faust, un pacte amb el Diable; l’ha fet amb l’Àngel: vol convertir la seva vida en una obra d’art i és en aquesta feina que l’Àngel l’ajuda; ¡perquè no has d’oblidar que la dansa és un art! És en aquesta obsessió de veure en la seva pròpia vida la matèria d’una obra d’art que es troba la veritable essència del ballarí; ¡no predica la moral, sinó que la balla! ¡Vol emocionar i enlluernar la gent amb la bellesa de la vida! Està enamorat de la seva vida com un escultor pot estar enamorat de l’estàtua que està modelant."

2 comentaris:

  1. llàstima que els polítics interpreten que la llum és per enlluernar-se a si mateixos

    ResponElimina
  2. realment és una llàstima perquè la gran majoria són una colla d'il·luminats.

    ResponElimina