4 de febrer del 2019

SOBRE L'ABOLICIÓ DE TOTS ELS PARTITS POLÍTICS



Fragments de 'Note sur la suppression générale des partis politiques' de Simone Weil:

El sol fet que [els partits polítics] existeixin, avui dia, no és una raó suficient, en si mateixa, per preservar-los. L'única raó legítima per preservar alguna cosa és la seva bondat. Les maldats dels partits polítics són massa evidents.

No hem conegut mai res que s'assembli, ni tan sols dèbilment, a una democràcia. Ens creiem que el nostre sistema és democràtic, però les persones no tenen mai l'oportunitat o els mitjans per expressar els seus punts de vista sobre qualsevol problema de la vida pública.

Cada partit és totalitari, potencialment i per aspiració. Totes les coses que són generalment considerades objectius són en realitat mers mitjans.

Quan un país té partits polítics, tard o d'hora, es fa impossible intervenir de manera efectiva en els assumptes públics sense afiliar-se a un partit i jugar el seu joc.

Prendre una posició a favor d'una determinada opinió, negar-se a examinar-ne qualsevol de dissident. Aquesta és una transposició de l'esperit totalitari.

Aquesta és una lepra intel·lectual que s'originà en el món polític i posteriorment s'ha estès arreu, contaminant totes les formes de pensament.

Aquesta lepra ens està matant. És dubtós que es pugui curar sense abans començar amb l’abolició de tots els partits polítics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada