31 de desembre del 2019

INVENTARI #2019



Vint-i-cinc discos que van arribar en el meu 2019 per quedar-se.
Un any més, ordenats alfabèticament i sense cap mena de jerarquia.

Adam Green Engine Of Paradise
American Football American Football (LP3)
Angel Olsen All Mirrors
Baptiste W. Hamon Soleil, soleil bleu
Beirut Gallipoli
Bruce Springsteen Western Stars
Burna Boy African Giant
Coldplay Everyday Life
Fennesz Agora
Frankie Cosmos Close It Quietly
Giorgio Poi Smog
Jens Lekman & Annika Norlin Correspondence
Michael Kiwanuka KIWANUKA
Miquel Serra L’elegància dorm
Panda Bear Buoys
Purple Mountains Purple Mountains
Sharon Van Etten Remind Me Tomorrow
Súper Gegant Una casa als aiguamolls
Thom Yorke ANIMA
Tindersticks No Treasure But Hope
Tyler, The Creator Igor
Vampire Weekend Father Of The Bride
Vincent Delerm Panorama
Wilco Ode To Joy
Yann Tiersen ALL

8 de novembre del 2019

#JONOVOTARÉ




Fragment de la conversa telefònica amb Albert Om, pel seu programa de ràdio "Islàndia" a RAC1, exposant els motius pels quals #JoNoVotaré aquest #10N

Autor de la fotografia: Bernat Almirall

9 d’abril del 2019

VISIÓ DE LA CIUTAT FUTURA



Tres fragments, en ortografia prefabriana, de 'Visió de la ciutat futura' de Xavier Alemany (un dels molts pseudònims de Josep Herp i Bover) publicada a l’Almanac de l’Esquella de la Torratxa de l’any 1911:

He vist la Ciutat nova, la ciutat del present, la ni remotament somniada en altres jorns Ciutat del pervindre.

La immensa Barcelona s’explana y aixampla en proporcions fòra de mida. Ja no són el Llobregat y el Besòs les fites posades a tan superba creixensa. Saltant per damunt dels rius s’extén per la Costa desde Mongat a Garraf y són llurs barriades extremes Moncada, Rubí, Vallcarca y Olesa de Bonesvalls. Y entre caserius y edificis publics verdegen parcs y boscos y jardins y prats. Y no’s veu cap xemeneia, ni cap campanar: pals y antenes y construccions metàliques atrevides per tot arreu. Y a dreta y a esquerra, fins a l’horitzó, tuberies extranyes, xarxes fantàstiques del fil-ferros, agulles colossals enlairades. Y encara més amunt, un volejar perpetuu de recaders y aeronants, proveits de les seves aletes individuals, venint y marxant com un mosquer monstruós o un vol de rat penats divagant per l’espai interminable.

Els avensos de la ciencia han desterrat de l’ús comú el carbó de pedra y el gas pobre com a forses motrius y productores de llum. Pera’ls motors s’aprofiten les forses del mar y les del vent. L’iluminació’s fa per la llum solar: de dia s’amagatzema la llum que cau damunt de la terra, y, com qui recull l’aigua en una cisterna, els raigs solars s’acumulen en màquines especials d’aont surten a la nit, repartintse per la via pública y per dins de les cases mitjansant una conducció molt ben encertada.

25 de març del 2019

NOTES BERLINESES (LVI)




Des que no hi ha el mur, la ciutat ha doblat la superfície i ha canviat tant que sovint no sap a quina cruïlla es troba. Ell va veure els forats de les bombes, primer amb runa i després sense. Més tard potser hi va haver una parada de salsitxes o d'arbres de Nadal, o sovint simplement res. Però durant els últims anys els forats s'han tornat a omplir amb cases, les cantonades esmussades s'han tornat a edificar, els tallafocs ja no es veuen. De petit, abans de la construcció del mur, havia canviat a l'estació de Gesundbrunnen, al Berlín Occidental, nabius collits per ell mateix per la seva primera pilota inflable de colors brillants. De pilotes inflables només n'hi havia a l'Oest. Més endavant, quan va veure per primera vegada l'estació després de la caiguda del mur, les vies que anaven cap a l'Est estaven cobertes d'herba, i a les andanes hi havia bedolls que onejaven amb el vent. Si ell hagués sigut urbanista, ho hauria deixat d'aquella manera. Com a record de la ciutat dividida, i també com a símbol de la provisionalitat de tot el que construeixen els homes, o potser senzillament perquè un bosquet de bedolls en una andana és bonic.

JENNY ERPENBECK 'Les formes del verb anar' (2015)

21 de febrer del 2019

#MATARÓCIUTATCAPITAL DE LA REPÚBLICA CATALANA


Transcripció de la meva ponència en el debat obert amb les candidatures de Primàries Mataró, el passat dimecres 20 de febrer, al Foment Mataroní:


Com que només tenim tres minuts aniré al gra.

Em dic Joan de Torres Calsapeu. Sóc arquitecte i, des del 2014, coordinador de la sectorial d’Arquitectura de l’Assemblea Nacional Catalana. Em presento com a candidat de Primàries Mataró perquè tinc un projecte de ciutat que voldria compartir amb tots vosaltres. 

Un projecte de ciutat que no és un fet aïllat sinó que forma part d’un projecte de país com és la #CatalunyaEnXarxa: una República d’emissions zero. Un projecte que té com a objectiu començar a construir, des del territori i (per tant) des de les seves ciutats, aquest Estat Català en forma de República sorgit del mandat de l’1 d’octubre. 

Fer ciutat és fer país. Perquè una ciutat sense territori no té cap futur. El territori és un organisme viu. No és una dada i constitueix la unitat de mesura dels fenòmens urbans. Ple de petjades i de lectures forçades, com digué André Corboz: el territori és un palimpsest. Per això és un projecte. Un projecte de ciutat també.

Mataró ha de superar totes les fronteres (per no dir-ne prejudicis), tant mentals com físiques, que, fins ara, l’aïllen del seu territori. Hem d’aconseguir relligar els seus tres pols productius (agrícola, comercial i industrial) i els seus dos fronts principals (el Mar i la Muntanya) amb aquest territori que és la comarca del Maresme i, per extensió, la #CatalunyaEnXarxa.

Per això, Mataró ha d’esdevenir una ciutat-paisatge. Una ciutat integrada i no segregada del seu entorn. Una ciutat esponjada i articulada per aquestes cèl·lules vitals que són tots els seus barris (centre històric i eixample inclosos). Amb la recuperació de tots aquests fragments inarticulats de paisatge, que són els espais en desús que han anat proliferant, en aquests últims anys, a la ciutat. Sigui, per exemple, a través de Pocket Parks (jardins de butxaca) i/o d’Horts urbans, per així contribuir a reduir l’efecte illa de calor.

I és també per això que és urgent que Mataró tingui un inventari de tots els béns immobles de titularitat pública (extensible també a tots els solars, habitatges i locals buits de titularitat privada) per tenir cartografiats tots aquells àmbits d’oportunitat i de re-vitalització urbana que actualment ens ofereix la ciutat. Apostant, en tot moment, per un urbanisme de component social que ens permeti abandonar aquest urbanisme de la plusvàlua que, de retruc, ens ha acabat hipotecant a tots nosaltres, amb locomotores que no porten a enlloc. I així, per exemple, puguem ampliar i transformar una xarxa vital com la de les biblioteques i també la dels centres cívics en autèntics pols formatius i d’integració social. És a dir, en àgores de creació, de transmissió i intercanvi de coneixement.

Mataró també ha d’esdevenir una ciutat energèticament autosuficient. Cal recordar que el canvi de model energètic és també un canvi d’estructures de poder. És una oportunitat única de progrés, de creixement i de reconversió econòmica. Perquè un model energètic basat en les renovables és un model descentralitzat i inclusiu. Retorna el control de l’energia a les persones. És un canvi de model que a més pot fer més competitiva les nostres empreses i alhora eradicar la pobresa energètica de la ciutat.

I és possible! També podem autodeterminar-nos energèticament instal·lant plaques solars fotovoltaiques en totes les cobertes dels edificis existents, no només residencials sinó també industrials i agrícoles, i esdevenir una ciutat productora d’energia renovable. Fet que, com passa amb l’aigua, ens pot permetre municipalitzar l’Energia i, alhora, recuperar una infraestructura com el Tub Verd, ara en mans d’una de les empreses de l’IBEX155 com Gas Natural Fenosa.

Per acabar, aviat farà 100 anys de l'elecció com a alcalde de Mataró del meu besavi Joaquim Capell i Vidal. Una elecció que trencà amb el binomi de cacics, entre liberals i conservadors, que fins llavors havien fet i desfet la política mataronina. Com ara fa un segle, Primàries Mataró també hem vingut per trencar esquemes i implementar, des de l'Ajuntament, la República Catalana que vam votar l'1 d'octubre. 

4 de febrer del 2019

SOBRE L'ABOLICIÓ DE TOTS ELS PARTITS POLÍTICS



Fragments de 'Note sur la suppression générale des partis politiques' de Simone Weil:

El sol fet que [els partits polítics] existeixin, avui dia, no és una raó suficient, en si mateixa, per preservar-los. L'única raó legítima per preservar alguna cosa és la seva bondat. Les maldats dels partits polítics són massa evidents.

No hem conegut mai res que s'assembli, ni tan sols dèbilment, a una democràcia. Ens creiem que el nostre sistema és democràtic, però les persones no tenen mai l'oportunitat o els mitjans per expressar els seus punts de vista sobre qualsevol problema de la vida pública.

Cada partit és totalitari, potencialment i per aspiració. Totes les coses que són generalment considerades objectius són en realitat mers mitjans.

Quan un país té partits polítics, tard o d'hora, es fa impossible intervenir de manera efectiva en els assumptes públics sense afiliar-se a un partit i jugar el seu joc.

Prendre una posició a favor d'una determinada opinió, negar-se a examinar-ne qualsevol de dissident. Aquesta és una transposició de l'esperit totalitari.

Aquesta és una lepra intel·lectual que s'originà en el món polític i posteriorment s'ha estès arreu, contaminant totes les formes de pensament.

Aquesta lepra ens està matant. És dubtós que es pugui curar sense abans començar amb l’abolició de tots els partits polítics.