12 de març del 2009

LA BENZINERA DE MIES


Entre 1967 i 1968, l’estudi de
Mies van der Rohe, sota la direcció de Joe Fujikawa i Gerry Johnson, va projectar una benzinera al barri residencial de l'"île des Soeurs" de Mont-real, al Quebec.

Mies havia col·laborat anteriorment tant en el planejament d'aquest nou barri com en la construcció de tres dels seus blocs d'apartaments. Així doncs, Fujikawa i Johnson van poder convèncer l'
Imperial Oil, companyia que tenia els drets d'explotació de les benzineres, per realitzar un projecte que servís com a prototip.

De tipus pavelló, la benzinera intenta passar desapercebuda minimitzant el seu impacte visual enfonsant-se lleugerament per sota el nivell del seu entorn. Tot i ser una obra menor, té un aire de família amb la
Neue Nationalgalerie de Berlín. I no és gens estrany. Tots dos edificis van finalitzar la seva construcció en el mateix any. El 1968. Un any abans de la seva mort.

Els dos edificis no són eminentment espectaculars. Tampoc tenen excessives pretensions. Però si són eloqüents. Tant per la seva simplicitat estructural com per la seva claredat espacial.
En essència, són arquitectura reduïda al no-res. Al no-res metropolità.

I és que, com va dir el mateix Mies, l'arquitectura no és pas un còctel "
Martini".



L’irregular documental "
Regular or Super" utilitza aquesta obra menor, com a punt de partida, per transportar-nos, a través de l’obra americana de Mies, fins a Berlín. El millor són les observacions que fan dos dels seus usuaris: el mecànic que afirma que "aquí em sento segur", i l'empleat de la benzinera que opina que "és una benzinera com les altres però antiga". I també els intervals del documental on els edificis de Mies s'acompanyen amb la música de Ramachandra Borcar.



2 comentaris:

  1. M'ha semblat molt interessant aquest bocí de Mies, tan funcional.

    ResponElimina
  2. Un Mies també ben quotidià. El seu nét explica, en el mateix documental, que per al seu avi qualsevol projecte mereixia la mateixa dedicació i intensitat.

    Tot i no ser una obra estrictament de Mies, considero que té molts elements reciclats i/o manllevats d'altres projectes contemporanis a aquesta benzinera.

    ResponElimina