in the night
of the one who does not come.
Or the whiteness of a word,
scratched
into the wall.
PAUL AUSTER 'Wall Writing'
The writing on the wall és un modisme, d'origen bíblic, auguri de fatalitat o d'infortuni. The writing on the wall també és el nom d'un projecte que l'artista visual Shimon Attie va realitzar, entre 1991 i 1993, al Scheunenviertel de Berlín.
El Scheunenviertel és el barri on, durant el primer terç del segle XX, anaven a parar tots els jueus que fugien dels progroms de l'Est d'Europa. Des de la caiguda del mur ha experimentat una ràpida gentrificació. Fet que l'ha convertit en un lloc gairebé irrecognoscible. Tota evidència física o vestigi del passat, tant de la identitat jueva com de la memòria col·lectiva de la postguerra, ha anat desapareixent progressivament.
Així doncs, amb les projeccions de porcions de fotografies, dels anys 20 i 30 del segle passat, sobre les mateixes façanes, o per omissió en els seus vestigis actuals, Shimon Attie ens revela la vida quotidiana dels jueus desapareguts del Scheunenviertel. D'aquesta manera, fragments del passat són introduïts en el camp visual del present. Part de la vida d'aquella comunitat és visualment simulada i momentàniament rememorada.
Tot utilitzant les imatges com a significants se'ns mostra una capa de l'oblit de la història. Reflectint la relació entre lloc, memòria i identitat. Donant forma visual a les memòries personals i col·lectives en espais públics. Memòries que tot i no ser visibles són encara latents en l'arquitectura del lloc. Corroborant que els límits entre passat, present i futur potser són més porosos del què hom pot pensar.