5 de maig de 2009

NOTES BERLINESES (XV)"Vull tornar a mirar la ciutat on visc tal com ho vaig fer la primera vegada o trobar la manera de tornar a fer-ho."

"He de crear una ciència descriptiva d'aquest territori, ocupar-me del passat i del futur d'aquesta ciutat, d'aquesta ciutat que sempre està de camí, que sempre està en el trànsit de convertir-se en alguna cosa diferent."

"Però ara arribem a la Potsdamer Platz. D'ella abans que res cal dir que no és una plaça, sinó allò que a París anomenen carrefour, una cruïlla de camins, una cruïlla de carrers; no tenim una paraula adequada per a això. Aquí hi va haver una porta de la ciutat, Berlín arribava a la seva fi i a partir d'aquest punt les carreteres es ramificaven."

"Val la pena encara parlar de l'actual i de l'antiga Alexanderplatz? És possible que ja hagi desaparegut abans que aquestes línies s'imprimeixin. Els tramvies, els autobusos i les masses de gent ja ronden per les rases d'àmplies zones d'obres i profunds esvorancs."

"Allà on el vell desapareix i el nou sorgeix, a les ruïnes creix un món transitori d'atzar, d'inquietud i de misèria."

"I en l'actual Friedrichstraße hi ha pocs fantasmes d'aquest passat. La seva vida nocturna ja fa molt temps que és superada per la del bulevard de l'Oest."

"Fins ara Berlín no ha estat prou estimada."

"La ciutat tremola davant l'avanç del futur."

FRANZ HESSEL 'Spazieren in Berlin (1929)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada