17 de desembre del 2009

ADAM I FELICE


15 d'agost. Un dia inútil. L'he perdut dormint i jaient. [...] He pensat molt en F.B. – em sento perplex cada cop que he d'escriure el nom d'algú.

FRANZ KAFKA

Quin vincle ocult hi pot haver entre el Franz Kafka i l'Adam Green?

Adam Green

El mateix Adam admet sentir-se molt identificat amb Kafka: "Sobretot en la manera com aconsegueix que diversos estats emocionals col·lisionin en una única història. Si mires els seus contes com si fossin una cançó veuràs com sempre a continuació d'una part romàntica hi ha una part molt tràgica, i a continuació d'un fragment molt satíric hi trobes un altre molt polític. Kafka creia que tots aquests sentiments podien conviure sota un mateix sostre, com si fossin una família."

Felice Bauer

Però el vincle és molt més profund que aquesta afinitat confessa. De fet, una de les seves besàvies era la Felice Bauer. La musa que Franz va conèixer, la tarda del 13 d'agost de 1912, a casa de la família Brod, mentre corregia amb Max la versió definitiva de "Contemplació". Durant els tres mesos següents d'aquesta trobada, sorgeix el Kafka més prolífic. Dues nits després de la seva primera carta a Felice, escriu "La condemna" d'una sola tirada. Durant la setmana posterior sorgeix "El fogoner". En els dos mesos següents enllesteix els altres cinc capítols de la novel·la "Amèrica". I durant una pausa, en la redacció d'aquesta novel·la inacabada, escriu "La metamorfosi", la seva obra mestra. A més, Felice Bauer és la Fräulein Bürstner que apareix en "El procés". I el jutge del tribunal és el rebesavi del mateix Adam i pare de la Felice.

5 comentaris:

  1. coi! m'hauré de il·lustrar més :) un post interessant!
    salutacions
    Joan

    ResponElimina
  2. Bé, és més una curiositat i/o una meravellosa coincidència.

    ResponElimina
  3. Felice Bauer, besàvia d'Adam Green? No en tenia ni idea! M'agrada el blog (amb el nom que té no podria ser altrament).

    ResponElimina
  4. moltes gràcies.
    doncs això és el què diu ell:
    http://bit.ly/7uG26N
    http://bit.ly/7kGrpB
    i mirant les fotos de tots dos... l'aire de família hi és.

    ResponElimina
  5. Sí que és cert això de l'aire! No me'n sé avenir...

    ResponElimina